ПОЗАДИНА

ТУРИЗАМ КАО ШАНСА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Данашње индустрије морају запослити младе како би расле и биле конкурентне на тржишту, а младим људима очајнички треба посао. Улога туризма постаје све важнија имајући у виду да је по природи то радно-интензиван сектор који граде пре свега мала и средња предузећа, и који има високу стопу запослености жена и младих. У време када су стопе незапослености драстично порасле, докази указују да туристички сектор остаје један од водећих ствараоца послова у Европи и широм света. Ипак, постоји значајна неусклађеност између онога што је компанијама потребно од нових запослених и недостатка вештина у потражњи у мору потенцијалних запослених. Узимајући у обзир ове чињенице, пројектни партнери су се ујединили да представе овај пројекат.

НАША МИСИЈА

  • Обезбеђивање предуслова за запошљавање и самозапошљавање младих у сектору туризма;

  • Подизање свести послодаваца о туристичкој индустрији у погледу запошљавања чланова рањивих група у циљу смањења степена незапослености младих у Србији.

НАШЕ ОБУКЕ

ПРИЛАГОЂЕН ЗА ТРЖЕНЕ ПОТРЕБЕ

НОВЕ МОГУЋНОСТИ ЗА МЛАДЕ ЉУДЕ

Суочени са неизвесношћу код куће, многи млади у Србији размишљају да искористе своју личну слободу напуштајући земљу у потрази за бољим могућностима образовања и посла у иностранству. Да бисмо зауставили „одлив мозгова“, морамо пружити младим људима прилике за напредак у образовању (и формално и неформално ), професионално испуњење и грађанско учешће. Овај пројекат се фокусира на овај приоритет: запошљавање младих. Туризам је важан покретач економског и друштвеног развоја. Овај сектор подстиче економски раст остварујући приход, запосленост, инвестиције и извоз. Такође доноси вредне спин-оф користи, укључујући очување културне баштине, побољшану инфраструктуру, локалну заједницу и јачу свест о европском грађанству. Величина, обим и брз раст сектора путовања и туризма захтева упечатљива решења за ову кризу запошљавања младих. Овај сектор је јединствено позициониран да помогне у вођењу тих напора. Мало је индустрија чији су ресурси, стручност и каријерни путеви подједнако важни за суочавање са изазовима са којима се млади данас суочавају, а чије се пословање и ширење углавном ослањају на обучену радну снагу у свим деловима света.

Неготин има велики туристички потенцијал. Морамо осигурати да млади адекватно одговарају његовим потребама, како би се запослили и остали запослени.

Сајам меда и вина у Неготину
Предивна природа око Неготина
Дани музике у Мокрањцу у Неготину

ГЛАВНИ АКТЕРИ

Наши главни актери су филијале Националне агенције за запошљавање, локалне власти, туристичке секторске агенције, као и ЦСР у туризму. Прва два су наши партнери у процесу лоцирања и селекције младих које ћемо директно укључити у пројектне активности. Остала два актера су укључена у процес укључивања младих заинтересованих за рад у сектору туризма и практичан приступ овом питању.

ПАРТНЕРСТВО ЈЕ ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ НАЧЕЛА У ОВОМ ПРОЈЕКТУ

Имајући у виду сложеност питања којима се бавимо, пројекат укључује: локалне власти из 8 општина у Србији, филијале Националне агенције за запошљавање, туристички оријентисане компаније, као што су хотели, ресторани, туристичке агенције и туристичке организације, неопходне за практични део образовања .

НАШЕ ЦИЉНЕ ГРУПЕ

МЛАДИ НЕЗАПОСЛЕНИ ЉУДИ

са 8 локација у Србији, мин 200 људи

НЕЕТ

из циљних општина

МЛАДИ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 из циљних општина

ПОСЕБНА ПАЖЊА:

младе жене и чланови рањивих група

ЖЕЛИТЕ ДА САЗНАТЕ ВИШЕ?

Ова активност део је пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих“, чија је укупна вредност 4,7 милиона евра, које финансира ЕУ (ИПА 2014), а суфинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија, Одјељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране Европске уније (ЦФЦУ), док су главни институционални корисници пројекта Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и Министарство омладине и спорта.

This website was created and maintained with the financial support of the European Union.

Its contents is the sole responsibility of the implementing contractors Citizens association Serbia 4 Youth and Municipality of Negotin, and do not necessarily reflect the views of the European Union.© Copyright 2018.

Youth in Tourism Industry